23 augustus 2006

Woon CO2-neutraal

Met Groen!Leuven stelden we vandaag een nieuw voorstel voor in onze reeks 'beelden van een groene stad'. Er zijn nu al 10 'beelden' en er komen er nog twee de volgende weken.

Groen! stelt nu voor om ook in Leuven een 'co2-neutrale wijk' op te richten. De energie-uitdaging is waarschijnlijk een van de belangrijkste ecologische vraagstukken van de toekomst. Als we tot een duurzame wereld willen komen, dan moet in een land als het onze de CO2-uitstoot met meer dan 50% naar beneden. In de manier waarop we wonen en bouwen is nog een enorme milieuwinst mogelijk, zonder kwaliteitsverlies. Op dit moment zijn de kennis en de technologie beschikbaar om op een echt andere manier huizen en wijken te bouwen. Het kan al in het buitenland, dus moet het hier ook kunnen.

Het idee van CO2-neutraal wonen is op zich simpel: zorg ervoor dat je de energie die je nodig hebt zelf opwekt en compenseer de overige CO2-uitstoot door b.v. aanplantingen. Dat in praktijk omzetten, is niet zo gemakkelijk, maar het kan. Dat bewijzen boeiende voorbeelden uit het buitenland, zoals de Stad van de Zon in het Nederlandse Heerhugowaard of het project BedZED in de buurt van London. Het opzetten van een dergelijk project stimuleert de opbouw van innovatieve kennis en technologie. Het zorgt ervoor dat vooruitstrevende ecologische oplossingen mogelijk worden die tegelijk leiden tot een hoge kwaliteit van wonen.

Groen! wil in Leuven ook volop de kaart trekken van toekomstgerichte groene energieoplossingen. Ze zijn in alle opzichten een goede investering. We kunnen een enorme milieuwinst realiseren én we kiezen voor een eigentijdse woonkwaliteit. Steeds meer mensen zijn immers op zoek naar een woonvorm waar ze op ecologisch duurzame wijze kunnen wonen. Als een stad als Leuven echt zou kiezen voor dit soort groene voorbeeldprojecten, dan betekent dat ook een versterking van een toekomstgerichte economische ontwikkeling van de stad. Daarom vragen we dat bij de planning van de grotere bouwprojecten van de volgende jaren zou gekozen worden voor de opbouw van een CO2-neutrale wijk.

Geen opmerkingen: