09 september 2018

Over de voordelen van oudere mannen

In tijden van nakende lokale verkiezingen is het belangrijk dat er af en toe ook over de echt wezenlijke dingen geschreven wordt. Gelukkig houdt de kwaliteitspers ons met beide voeten op de grond. Enkele dagen geleden stond in de Metro een werkelijk belangwekkend en intrigerend artikel. (Dat het zich op dezelfde pagina bevond als de horoscoop zal wel toeval zijn. Volgens mijn horoscoop was het die dag trouwens de ideale dag voor een liefdesverklaring. Die kans heb ik blijkbaar gemist.)

De titel van het artikel brengt een mens al meteen in de war. “De relationele voordelen van een oudere vrouw.” Klinkt wel een beetje instrumenteel of zo. Iets als: de voordelen van Fleur de Sel bij gebakken aardappeltjes op zondagavond, of de voordelen van de nieuwe gezichtscrème die zwarte randen onder je ogen binnen 58 minuten doet verdwijnen.

Bijgekomen van de wat rare titel lees je dan het inleidende blokje. “Heb je er ooit al eens over nagedacht om een oudere vrouw te daten? Om je te overhalen zijn hier vier redenen waarom het een supergoed idee is om een rijpere dame aan de haak te slaan.”

Die zin is helemaal ingewikkeld. Blijkbaar zitten oudere vrouwen daar ergens als een trosje op elkaar in een of ander reservaat of zo. Normaal loop je er altijd omheen, op weg naar je date. Maar misschien, op basis van een proactieve kosten-batenanalyse, zou je kunnen overwegen om een ommetje te maken. De auteur gaat er ook van uit dat je de hele tijd denkt aan een date, maar dus niet aan een date met een oudere vrouw. Het is ook een beetje luguber – als er dan toch zoveel relationele voordelen aan zijn – om zo’n vrouw dan aan de haak te slaan. Dat zorgt toch voor enige beschadiging, of niet? Wat misschien dan weer een relationeel nadeel zou kunnen zijn.

Maar goed, alles voor de wetenschap. Dus lees je verder. Er blijken vier voordelen te zijn: (1) ze is verstandiger, (2) ze heeft een grotere seksdrive, (3) ze begrijpt dingen beter, (4) ze lost problemen op. Bij het tweede argument wordt verwezen naar een studie van de universiteit van Texas, waarbij het ging over “vrouwen tussen 27 en 45 jaar”. Waarmee ook meteen duidelijk is wat we kunnen beschouwen als een ‘oudere vrouw’.

De verwarring wordt alleen groter. Als dezelfde leeftijden kloppen voor mannen ben jij dus al voorbij het stadium ‘oud’. Misschien gaat de categorie ‘heel oud’ van 46 tot 134 jaar. Met wat goede wil zouden er nog voordelen zijn aan het daten van oude mensen, maar voor heel oude mensen is er dan niets meer, of enkel nadelen. (En je dacht nog wel dat je pas oud zou zijn zodra je zou beginnen overwegen om een elektrische fiets te kopen, wat toch niet zal gebeuren voor je 93ste, en niet zodra je voor het eerst op My Pension gaat kijken om te weten hoe hoog je pensioen zal zijn.) En als je als man van 53 een date hebt met een vrouw van 32, dus met een oudere vrouw, is dat dan een relationeel voordeel? (Of ben je dan een oude snoeper?) Of is – simpele verklaring – de beoogde lezersgroep van Metro een man van 26 of zo? Het leven is ingewikkeld.

De wetenschap zal ons andermaal moeten redden. Ongetwijfeld zullen er overal ter wereld dikke studies stof liggen te vergaren die handelen over de relationele voordelen van oudere mannen (hopelijk niet alleen in de Trump University). Op basis van een prewetenschappelijke intuïtie kunnen we misschien voorspellen wat er in de echt degelijke studies zal staan, qua voordelen van oudere mannen in de liefde. Een voorzetje.

  1. Oudere mannen daten niet. Ze gebruiken daar mooiere woorden voor. Ze nodigen je uit voor een fijne avond waarvoor ze zelf uren in de keuken hebben gestaan. Er is alle ruimte voor een diepgaand intellectueel verheffend gesprek over wat de beste dag is voor een liefdesverklaring. Soms spreekt de horoscoop van de Metro immers die van de Flair tegen, en dat maakt het leven ingewikkeld.
  2. Desgewenst kunnen oudere mannen heel romantisch zijn. Ze hebben immers de Middeleeuwen nog meegemaakt en weten wat de hoofse liefde is. Ze waren bij de originele opvoering van Romeo and Juliet en kunnen daardoor in detail uitleggen wat er – historisch gezien – mis is met Shakespeare in Love. Verder kijken ze trouwens ook graag naar The Bridges of Madison County.
  3. Oudere mannen worden mooier met de jaren. Ze onthouden vooral wat die ene vriendin ooit een keer zei, dat je dus mooier kunt worden met de jaren, en niet wat die vriend zei, dat je een karakterkop hebt. Oudere mannen oefenen zich in mooie ogen en mooie woorden, om zo de aandacht af te leiden van hun protheses.
  4. Oudere mannen hebben ondertussen door dat het een klein beetje onnozel is om de macho uit te hangen. Dat is het ook voor jongere mannen, alleen hebben die dat nog niet door. Oudere mannen doen dus gewoon zelf de afwas, en dat is wel een gerief in huis. En misschien een relationeel voordeel, al is het ook wel van instrumentele aard…
  5. Oudere mannen zijn ook verdwaald in het leven, maar ze hebben daar vrede mee. Ze zijn dus een klein beetje minder vermoeiend geworden.
  6. Oudere mannen brengen je na het afspraakgebeuren netjes terug naar de bushalte.
  7. Oudere mannen schrijven nog liefdesbrieven. Als ze eenmaal weten, na consultatie van vier horoscopen, wat de beste dag is voor een liefdesverklaring, schrijven ze een brief. Met de hand. Met zwarte inkt. Op papier dus. Over de liefde, en niet over relationele voordelen. Tegen dat die bij de bestemmelinge is, is die al lang verknocht aan een andere (jongere) man die er ondertussen over heeft nagedacht om een oudere vrouw te daten, met succes.
Eigenlijk is het leven als oudere man best wel leuk. Dolle pret zelfs. Hopelijk ontdekt de universiteit van Texas dat nooit. Stel je voor dat dat in de Metro zou komen…

Geen opmerkingen: