21 juni 2015

Aanknopingspunten

Stel dat je zou zeggen: dit is een goed moment voor algehele levensverbetering. Het seizoen dat kantelt. Tijd dus voor diverse aanknopingspunten.

Die plaat met de Jazz Divas. Ze zet je aan tot minzaam meeknikken. Kan vervolgd worden in de aankoop van een mooi pak, op maat gesneden, beetje vintage. Mooi grijs, zeker geen blauw. En dan leren om stijlvol te dansen. Met rustige en vastberaden tred. En toch leiden bij het dansen. All Of Me. Why not take…

De nieuwe voorstelling van Jan Fabre. Gelezen in de weekendkranten. En even gaan opzoeken op de site. Een theaterstuk van 24 uur. Met sterke beelden, van een dionysische kracht. Grote passies, dierlijk. Nog los van de onmogelijkheid om zo lang op een stoel te kunnen zitten, alles dus wat jij niet bent. (Of niet toelaat, zouden sommige bevoorrechte getuigen zeggen.)

14 verhalen over mannelijkheid. Gelezen op de site van een Britse krant. 14 mannen over wat het voor hen betekent om een man te zijn. Mooie verhalen. Met dat beangstigende en spannende woord is iets te doen.

Dat ene kookboek. Het ligt er al een tijdje. Nog een gevolg van het grote verjaardagsfeest. Toen je het kocht, zag je meteen: dit kan wel eens spannend worden. Dingen die misschien wel te lekker zullen zijn. Dus niet alleen even vluchtig doorbladeren, maar er eens voor gaan zitten om alles echt te bekijken. En er dan mee aan de slag te gaan.

De zomerreis. De zomer begint. De vakantie nadert. (Jippie.) De vriendinnen bezoeken, het is telkens een reis. Maar het kan nog wel iets dapperder. Het hoeft niet ver te zijn, het hoeft niet met een vliegtuig of een auto, het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Maar dan blijft er nog veel over.

Een fietsbrilletje. Die zwermen met kleine dingetjes, muggen of vliegen, of minidino’s… Wat je ook doet, je krijgt altijd wel zo’n ding in je oog bij het fietsen. Toestaan dus dat er voor sommige overzichtelijke wereldproblemen eenvoudige praktische oplossingen bestaan. Zoals een fietsbrilletje. (Niet dat je er meteen een moet gaan halen, het is maar een voorbeeld natuurlijk, hoewel…)

Een kaartlezer. Bij het voorbereiden van het invullen van de belastingbrief op de grenzen van de technologie stuiten. Het moest er ooit eens van komen. Tot nu toe wou je geen kaartlezer kopen, al weet je niet waarom. Werken met een token leek je artisanaler. Maar dat kaartje, met die tokens, in je portefeuille… Je had al gezien dat sommige lettertjes niet meer goed leesbaar waren. En ja dus, het token dat je voor dit jaar had moeten invullen bleek in die categorie te zitten. De aanschaf van een kaartlezer zal ongetwijfeld een transformatief en disruptief effect hebben op je hele leven. Niets zal nog hetzelfde zijn. Ongetwijfeld.

Nieuwe liedjes. Dat privéoptreden dat je nog te geven  hebt aan een dierbare vriendin. Misschien is het wel tijd voor een majeure inspanning, erop gericht het aantal liedjes in je kaft drastisch uit te breiden. En ze dan ook allemaal uitgebreid in te oefenen.

De Goddelijke Komedie. Het wegwerken van de grote achterstand qua klassiekers moet ergens beginnen. Het boek staat daar te pronken in de kast, je begon er ooit al eens aan. Deel van het lijstje boeken waarover je gestudeerd hebt ooit, maar die je nog niet las. Zal ongetwijfeld een punt zijn als je onverhoeds ineens voor de hemelpoort zult staan, en de hogere instanties een toelatingsproef zullen instellen. Een minimum aan culturele bagage zal wel een voorwaarde zijn.

Niet twitteren. Is eigenlijk niet meer dan een bevestiging van een existentiële keuze die nu al bijdraagt tot groot levensgeluk. Na het lezen in de weekendkrant van een interview met een zelfverklaarde meninghebber die zich tot nu toe vooral bezighield met het twittergewijs afscheiden van tientallen meningen per dag enkel nog gesterkt in die overtuiging. Het is blijkbaar nieuws, te verwerken in een interview in een papieren medium, dat persoon x niet meer gaat twitteren en bijgevolg zijn ego even in de koelkast zet. Te veel gespuide meningen kunnen niet tot meningitis leiden, gelukkig maar. Maar nog meer interstellaire ego’s die hun klep houden, dat kan alleen maar aangemoedigd worden. Voor de universele wereldvrede.

Het lijstje met spannende dingen. Je zou het kunnen vragen aan je dierbaren: zet eens een item op het lijstje met spannende dingen die goed zouden zijn voor mij. (Er bestaat natuurlijk een lijstje met spannende dingen die niet op dat lijstje met spannende dingen mogen komen of die zonder pardon zullen geschrapt worden. Maar ook dan blijft er ongetwijfeld nog veel over. Veel waar je nu liever niet aan denkt. Of zoiets.)

Geen opmerkingen: