20 september 2015

Zo van die dingen


Dingen die je niet zo goed begrijpt.

Dat sommige mensen soms zo alleen aan zichzelf kunnen denken. En dat blijkbaar ook alleen maar normaal vinden.

Dat de vrouwen in de films van Almodóvar altijd zo mooi zijn. (Gelukkig maar.)

Sommige dingen van de liefde.

Dingen die je niet zo goed kunt.

Niet denken aan mensen die je dierbaar zijn of geweest zijn.

Niet roepen tegen de televisie als vier Belgische milieuministers een actie openen die burgers oproept hun stem te laten horen aan de onderhandelaars voor een klimaatakkoord in Parijs. (Iets als: als je zelf verantwoordelijk bent voor dat beleid, als je zelf doelbewust jarenlang voorkomt dat er nog maar een akkoord op intra-Belgisch niveau komt, als je er bijna trots op bent dat andere landen het nog slechter doen dan het jouwe, als je zegt dat je de doelstellingen zult halen op basis van een boekhoudkundige truc, … zou je je dan niet een heel klein beetje moeten schamen als net jij de burgers oproept om de onderhandelaars voor dat akkoord onder druk te zetten?)

Zo met de zijkant van je mes een teentje knoflook persen zoals Jeroen Meus dat altijd doet.

Doen alsof het je helemaal niets kan schelen als je nog geen derde stukje van de week hebt geschreven. (Waarom zou je dat moeten doen?) (Alleen omdat je jezelf dat ooit zo had voorgenomen.) (Is dat dan niet een beetje onnozel?) (Ja.)

Niet meteen reageren als iemand weer eens het woord ‘weerhouden’ verkeerd gebruikt. (Het toch doen, het niet reageren dus.)

Dingen die je een beetje bang maken.

Af en toe denken dat de veranderingen de volgende veertig jaar van je leven (even een beetje ambitieus zijn) zo snel zullen blijven gaan dat je de verwondering van je grootvader zou kunnen verliezen, een beetje toch.

Mails krijgen van ICT-mensen of mensen die de helpdesk zijn van de website die jij onderhoudt. De hele tijd denken dat je iets verkeerds zult doen, iets op een verkeerde manier hebt uitgelegd, ongetwijfeld al iets verkeerds hebt gedaan, niet zult kunnen verbergen voor de rest van de wereld hoe dom je bent. (Overigens heel erg blij zijn dat die overigens ook heel vriendelijke mensen jouw probleem zo vakkundig en snel en vriendelijk hebben opgelost. Je bent blijkbaar bang van jezelf.)

Dingen beloven waarvan je vindt dat je ze moet doen, maar waarvan je weet dat ze je misschien wel een beetje bang zullen maken. En daar dan niets over zeggen.

Dingen die je ook vandaag niet gedaan hebt.

De was. Je had het je nochtans voorgenomen.

De dampkap in de keuken schoonmaken. Stond eigenlijk nog op het lijstje nuttige dingen van de vakantie.

Alle artikels over lifestyle lezen in de weekendmagazines van de kranten. (Eigenlijk nog steeds vinden dat dat een beetje decadent is, zoveel aandacht voor luxe.)

Die en die en die en die een berichtje sturen met de boodschap: ik dacht aan je, hopelijk gaat alles goed met jou.

Geen opmerkingen: