03 september 2021

Pret


Een klein beetje opgewonden stap je door de stad, op weg naar het station. Terug een eerste werkdag, alsof het een eerste schooldag is.

Een klein beetje wiebelen, terwijl je op het perron wacht.

De plek weer innemen, je in een ritme schuiven.

Een middagafspraak. Je loopt door de grote stad. Er is ineens weer zoveel beweging rondom je.

De trein terug, om daar dan een vriendin op te wachten. (Perron gecheckt.) Ze heeft een trein gemist, dus een beetje langer wachten. Je zit op de bank, luistert naar de geluiden naast je. Je kijkt.

Iets moois uitkiezen in de kledingwinkel. Ze hult zich in de nieuwe spullen, opties. Je voelt een kleine glimlach, vanbinnen.

Een andere dag. Vroeg op weg naar een koffieafspraak. Een treinbabbel. Te vroeg daar. Gewoon een beetje kijken, hoe de plek beweegt.

Je luistert naar de verhalen, ziet de beelden. Iets maakt je blij. Alsof je ineens iets ziet.

Mooie mensen laten zich zien.

Weer terug op het werk. De poetsmevrouw gaat opgewekt aan de slag met de stofzuiger. Met grote gebaren.

Die avond, op weg naar een eerste raad van bestuur weer in het echt. In drie dimensies. Je kunt een lichte huppel niet helemaal onderdrukken.

Zomaar ineens weer mensen rond een tafel, in het echt. Alsof je veel informatie tegelijk moet verwerken in je hoofd. Het leidt tot een lichte pretwiebel.

De volgende ochtend vroeg. Op weg naar de kinesiste. Allerlei wezens zijn op weg naar hun eerste schooldag. Sommige kinderen hebben er echt zin in, denk je, andere iets minder.

Voorbij de school fietsen. Er staan trosjes meisjes buiten. Ze zien er een klein beetje zenuwachtig uit, met net te veel of net te weinig lawaai. Zie je haar er ergens tussen staan? Het is haar eerste schooldag in deze school.

Een besteld boek ophalen in de winkel. Boeken bestellen in de winkel, en horen dat ze al in voorraad zijn. (Stapeltje meenemen.) Boeken afgeven in het postkantoor. (Welke soort postzegels wilt u meneer? Die met dat pad over het water.) Denken aan boeken. Varianten van boekenpret.

Net voor je inlogt voor de avondvergadering nog net naar dat ene nummer luisteren. Zodat je een beetje pretmarge hebt. (Wat soms handig is.)

Een heel akelige droom. Rechtop wakker schrikken. Heel snel weten waar je bent, het is veilig.

Een andere dag. De eerste vergadering op het werk sinds zoveel maanden, met alle collega’s. Alsof ze nu pas in kleur zijn.

Terug thuis. De fiets op, vlotjes door de stad fietsen op weg naar je afspraak. Hoe soepel je fietst (zeg je tegen jezelf).

Het bericht komt binnen dat de afspraak voor je massage gemaakt is.

Die avond al het werk afwerken. Belangrijk nieuws komt binnen, terwijl je bezig bent. Het komt nog goed met de wereld. Er zijn na al die jaren twee nieuwe nummers van ABBA. Bij de eerste seconden al een glimlach.

Een andere dag, nog net een vroegere trein gehaald. Twee meisjes met een rugzak. Ze nemen de hele ruimte in met hun verhalen.

Na zoveel maanden voor het eerst weer in het echt opleiding mogen geven. Je zoekt je weg in het nieuwe gebouw. Het deurtje floept open, met je QR-code. (Je overleeft andermaal de moderne tijd, zo eenvoudig is het.) Je wacht in het zaaltje tot iedereen binnen is. Het is zowaar gelukt je presentatie op het scherm te krijgen, met al die moderne apparatuur. Verder eigenlijk alleen je stem en je handen. De indrukken van al die gezichten, zo helemaal in het echt. Je had al gezegd bij het begin van de les dat het dolle pret zou worden.

Je ziet haar weer, na een aantal weken, op je scherm voor een overleg. Alleen al haar zien maakt je gelukkig, zoals steeds. Je hebt een lijstje gemaakt met dingen die je haar wilde vragen of zeggen.

Terug naar huis. Bekenden tegenkomen wanneer je uit de lift stapt. Een bekende tegenkomen terwijl je naar de trein gaat en samen terugrijden. Een bekende tegenkomen in de winkelstraat (bijna niet gezien door de felle zon).

Boontjes.

Je ziet een filmpje en denkt aan dat tiny desk concert met die pianist. Dat stuk van Bach waar hij mee begint. Adem.

Ineens beseffen dat je het lijstje nog moet maken met de tickets die je de volgende dag zult bestellen.

Geen opmerkingen: