04 maart 2018

Kleine gebeurtenissen en zo



In die rare droom niet op een naam kunnen komen.

Je afvragen waarom jij precies altijd de enige bent die het voetpad en de weg naar je deur ijs- en sneeuwvrij probeert te maken.

Beseffen dat je vader ondertussen tien jaar dood is.

In dat merkwaardige programma duikt ineens in een totaal merkwaardige context dat ene liedje op. Je houdt van de lichtjes dreigende sfeer in dat liedje. In dat programma lijkt het ineen plat gekookte prut. If your mem’ry serves you well / We were goin’ to meet again and wait / So I’m goin’ to unpack all my things / And sit before it gets too late … (Dat moet even rechtgezet worden met de juiste versie. Zoals je die zoveel jaar geleden voor het eerst hoorde op die verpletterende live-lp.)

Die maand zonder alcohol is voorbij gevlogen. (Het blijft overigens merkwaardig hoe vaak je je moet verantwoorden omdat je weinig of geen alcohol drinkt…)

In de spiegel opmerken dat je er echt wel behoorlijk verrimpeld uit ziet. (Als kind vroeg je je af hoe je later een karakterkop zou kunnen krijgen. Dat leek je nog het best haalbaar. Mooie kop was een andere afdeling.) Het is misschien toch nog een klein beetje gelukt dus.

Kleine stukjes in het huis opruimen, alsof je iets terugwint op jezelf.

Onder het dekentje kruipen en met jezelf afspreken dat een romantische film aangewezen is.

Een nieuwe TO DO maken. Even vooruit kijken naar de volgende twee weken. Je hoofd wil het weer.

Je probeert je de stem van je grootvader te herinneren.

Een fijne discussie in de boekhandel over de vraag welke serie of welke film echt hartverscheurend is. (Ze gaan voor jou seizoen drie van die hartverscheurende serie bestellen.)

Het veranderde licht maakt je zo gelukkig. Als je ’s morgens opstaat komt het licht al. Als je ’s avonds begint te koken is het er nog een beetje.

Je bent de voorbije week precies niet veel dikker geworden.

Tijdens de vriesdagen waren de bloemen gaan liggen. Je was bezorgd, toen ze zo vroeg verschenen. Wist niet wat ze zouden doen met de vries. Ze gingen liggen, om zich te beschermen. Terwijl de sneeuw helemaal wegsmelt en de temperatuur stijgt, beginnen ze zich weer op te richten. Wat een wonder.

De weekendkranten mooi schikken op de tafel.

Al zoveel dingen kunnen doorstrepen op je TO DO. (Het is dan wel zondag, maar het voelt goed, maakt je rustiger.)

Je wasmachine blijft het goed doen. (Wat niet geheel abnormaal is na een herstelling, maar goed. Wie weet had je met je decadente, wilde en wulpse levensstijl de goden getart. Of zoiets.)

Die muziek tijdens het poetsen is echt lekker.

Denken aan een dansles.

Eindelijk nog eens een boek kunnen uitlezen. (Het is wel het eerste deel van het boek. Het tweede, even dik, zal nu aan de beurt zijn.)

Je buik had blijkbaar nog eens behoefte aan een pubermoment.

In dat boek beschrijft het personage dat hij het moeilijk vindt om zich de smaak te herinneren van de verschillende gerechten die hij enkele dagen daarvoor had gegeten. Hij weet nog dat het heel lekker is. (Hoofdpersonages van die auteur maken altijd een “eenvoudige maaltijd” klaar. Dit keer ging hij eten, en was het indrukwekkend.) Je probeert je de smaak te herinneren van de taart die je onlangs maakte. Het lukt een beetje.

Wat is die actrice goed in die serie.

De planten hadden je ook gemist, zeggen ze je. Ook al was je zogenaamd dichtbij.

Kaarten gescoord voor een band uit je jeugd. Ze bestaan veertig jaar. Je zag hen voor het eerst in een tent in je dorp, en was zwaar onder de indruk. Dat is bijna veertig jaar geleden.

Een urenlange, alles soepel makende, je diepste wezen helende, massage had ook nog gemogen, denk je in een onbewaakt moment. Maar een andere keer is ook wel goed.

Koken met milde aandacht. Eten met milde aandacht. Afwassen met milde aandacht.

En misschien straks ook nog even verse lakens op het bed leggen. (Nadien ben je altijd blij dat je het deed.)

Geen opmerkingen: