26 augustus 2007

Het zand


Je zou het willen weten. Of de schelp zich vast zuigt in het zand, of het net probeert te ontstijgen. Je kunt ernaar kijken. In het zijlicht. En proberen het te weten voor het tij hier zal komen. Misschien zal er geen tweede kans zijn na het tij.

In de oneindigheid aan de rand van deze bewegende wereld wachtte één plekje op gezien worden. Zou het zo zijn? Je zou het willen weten. Bevrijd uit wachten. Het kon alleen nu gebeuren.

Met dit licht lijken de kleuren van het water zich op te stapelen. Als lagen van zoeken. Ze zijn er misschien niet meer als je je rug draait. Verdreven door de wolken.

Misschien beweegt elke korrel zand van dit hier wel elke dag. Misschien is niets wat het leek te zijn. En toch zijn de verhalen, hier op de rand, in goede handen. Ze blijven. Ze geven zich door aan elkaar.

Zou het zand zich zijn schelpzijn nog herinneren? Is dat zijn misschien een vorm van overmoed? Iets als tegen de zon in vliegen, met vleugels van was.

Toch maar wachten. Met de rug naar het land. Het water nadert me, of is het omgekeerd? Ik zou me overgeven, had ik eerder al beloofd.

Gevonden worden, in dat ene moment, je zou willen dat het genoeg zou zijn. Als je weg zou gaan van hier, zou de schelp de twijfel tussen de twee zuigkrachten misschien al anders voelen bewegen.

Als je van de andere kant zou kijken, zou je zien dat al het water deze kant op komt. In wat eindeloos beweegt. En toch sta je hier. Het water is ongemerkt teruggekeerd. Wilde heel even aarzelend komen kijken, voor het werd betast door het water van daarna.

De golf kan alleen zichzelf zijn door zee te zijn. En misschien vindt de zee haar bestemming wel in het bijna loslaten van de golven. Zichzelf loslaten kan ze echter niet. De illusie van een golf laten gaan kan wel.

Zou deze schelp ook de geluiden in zich dragen? En zouden ze mooier blijven als ze ongehoord zijn? Je zou het niet willen weten.

De vragen onttrekken zich aan dit moment. Dat is wat je nu ruikt. Het is tijd om te blijven in je vertrek.

Geen opmerkingen: