29 augustus 2007

Ecodating

Dat het leven ingewikkeld is, dat is geen nieuws. Het zou zelfs helemaal niet leuk zijn als het alleen maar simpel was. Je zou onder meer snel uitgepraat zijn als je altijd juist zou weten wat de ander bedoelt of wil zeggen. Maar dat is een andere discussie natuurlijk.

Op ecologisch verantwoorde wijze door het leven gaan. Ook dat is soms even ingewikkeld als de fijne haarvaten van de intermenselijke communicatie goed onderkennen. En dus even troostend. Maar toch. We leven in een consumptiecultuur, waarin we zelf ook waren geworden zijn. Je kunt niet buiten de markt gaan staan, want er is geen buiten de markt. Het geeft een heel nieuwe dimensie aan het geworpen zijn van de existentie…

En dan duiken er gelukkig weer nieuwe onderzoeken op die een heel nieuwe boost kunnen geven aan het ecologisch verantwoord zelfbewustzijn naar de consumentenmarkt van het datinggebeuren toe. Het klassieke cliché van de groene jongen: beetje slobberig, wat onverzorgde baard, binnen een straal van 1,75 m een organische geur van ongewassenheid/biocannabis (schrappen wat niet past), zich op licht shakende wijze voortbewegend op een of andere denkbeeldige vorm van wereldmuziek. Je hebt ook de wat modernere variant: weliswaar in stijlvolle kleren, maar toch met een bezwaard geweten, niet geheel ontdaan van ascese voor belangrijke onderdelen van zijn leven, en daardoor een zekere seksloosheid uitstralend die bij het andere geslacht wel een minzame glimlach opwekt maar er zich tegelijk bij neerlegt dat de dames voor het echte werk toch naar de minder ecologisch verantwoorde maar van een groter machogehalte voorziene kwetsbaarstoere mannen trekken die wel durven roken en waar nog werk aan is wat dan weer inspeelt op het moedergevoel van vrouwen die zo graag een man willen veranderen. Iets in die aard dus. Maar, samengevat, als we op de clichés zouden moeten afgaan staan de ecopolitiek correcte mannen er niet zo goed voor op de ruwe markt van de liefde. Die mannen zijn misschien niet zo geneigd tot het uitwerken van een business plan voor de product placement van zichzelf.

Maar er is dus nog hoop. Uit onderzoek blijkt nu immers dat milieubewuste mannen het toch niet zo slecht doen bij de vrouwen. Een Engels blad deed een onderzoek bij 1.500 vrouwen. Milieubewustzijn bleek als karaktereigenschap belangrijker dan humor. Woew. Het is dus een eigenschap, en die zou erop wijzen dat de man in kwestie niet egoïstisch is. Het milieu staat immers ook voor de anderen en de toekomst.

Het te simpele antwoord zou nu kunnen zijn: ik wil die 1.500 vrouwen wel eens leren kennen… Maar dat is te snel gesproken natuurlijk. Misschien moet er voorafgaand nog gedacht worden aan een speciale cursus ecodating, in navolging van de versiertips die onlangs in de HUMO stonden. Zo kan vermeden worden dat onze ecologische harken hun potentiële voordeel meteen verknoeien door hun onaangepastheid.

Er zijn immers ook voor ecologisten slechte openingszinnen. Stel, je ziet die mooie vrouw, artistiek verantwoord, een blik tussen ondeugend en streng intelligent, lezend in een verantwoord magazine met progressieve touch, niet gelakte nagels rondom een klein smaakvol kopje koffie, misschien wel de juiste body language uitsturend. “Hee, wat is jouw ecologische voetafdruk?” Niet goed bezig denk ik, qua openingszin.

En voor je eerste afspraakje diezelfde mooie vrouw uitnodigen in het wat tochtige lokaal van het voedselteam is misschien ook niet echt aangewezen voor wie op duurzame wijze wil scoren. In datzelfde lokaal een subtiele opmerking maken over de mooie vormen van de aubergine en hoe die jou doen denken aan een gedicht van een of andere obscure Portugese dichter die cryptische poëzie schreef over de ware doch ontsnappende aard van de vrouwelijke natuur is al een beetje beter. En zodra je de kans krijgt om volledig luisterend in te gaan op het verhaal van het pas gedumpte vriendje dat niet in staat bleek een goede vegetarische lasagne te maken en toch steeds bleef opscheppen over zijn kookkunst kun je haar na een nauwelijks merkbare aanraking aan de bovenarm uitnodigen voor een etentje in je ecologische siertuin. “Ik heb veel vlinders in de tuin.” Dat klinkt beter dan: “Ik heb zo’n grote woofers in mijn SUV dat ze je vapeurs van genot zullen bezorgen.”

Het lichte voordeel dat je als milieubewuste man hebt, kun je gebruiken in een aanvaardbaar compromis met jezelf. Als je het ethisch verantwoorde geurtje hebt gevonden en opgedaan hoef je je al niet meer zoveel zorgen te maken over de afwezigheid van de juiste ‘toe cleavage’. Je kunt, in een combinatie van die geur en strategisch gekozen vragen, de aandacht afleiden van je Birkenstocks. En ook voor de ecoman geldt: veel en goed luisteren. Niet meteen beginnen zeuren over je passie voor vogels die waargenomen worden om 4.36 uur op Borneo terwijl je tot je middel in een zompig riviertje staat. Ook niet onmiddellijk je kennis over de verschillende post-Kyoto-scenario’s etaleren. Gewoon luisteren. En vooral zorgen voor goede wijn, waar je zo nodig met een wat verlegen passie iets over kunt zeggen. En qua muziek hoeven het geen krijsende Bulgaarse vrouwen, oervervelende sitars of zogenaamd meditatieve didgeridoos te zijn. Over de muziekkeuze moet - zoals het een echte man betaamt - nagedacht worden, met een strategische opbouw voor het gewenste ecoromantische doel.

Ervaren mannen die na een goede voorbereiding risico’s durven lopen kunnen een zin als “Schat, ik wil je graag het verschil tussen zachte en harde ecologische duurzaamheid op pedagogische wijze uitleggen” niet alleen in één vloeiende beweging uitspreken, ze kunnen die ook door juiste oogopslag en de licht sardonische glimlach inzetten om hun volgende target in de datingstrategie te bereiken. De ecosukkels daarentegen kunnen nog altijd hun aangeboren onhandigheid lichtjes overdrijven om zo hun aandoenlijkheid te vergroten. Sober, maar ook een beetje morsig. Het kan best zijn dat je met je grote voeten in je sandalen tegen de tafelpoot stoot, maar als dat kwam omdat je onderweg was met een heftige chocoladetaart, dan kan het bezwijken beginnen.

Er is met andere woorden hoop voor iedereen.

Geen opmerkingen: